Zbiornik paliwa
Zbiornik paliwa
Witak chcialbym wykonac zbiornik paliwa z blachy. Moje pytanie czy w srodku go malowac ? Jesli tak to czym ?
- Arthur
- Województwo: Śląskie
Re: Zbiornik paliwa
Ja bym nie malował nawet z obawy że farba po czasie zacznie odchodzić i zatykać przewody.
Nie zapomnij o wstawieniu przegród czy siatek żeby Ci paliwo nie chlupalo
Nie zapomnij o wstawieniu przegród czy siatek żeby Ci paliwo nie chlupalo
-
- Województwo: Zachodniopomorskie
Budowa integralnych zbiorników na paliwo ma długą tradycję w budowie jachtów. Mam kilka pozycji z tej dziedziny - w skrócie wygląda to tak: zbiornik ze zwykłej stali można pozostawić wewnątrz niemalowany pod warunkiem, że nie pozostanie często i długo pusty, powinien być w miarę wypełniony paliwem. Jeżeli ma być malowany, to najlepsza jest farba epoksydowa (dwuskładnikowa), nigdy bitumiczna! Podłoże przed malowaniem należy odpowiednio przygotować (piaskować). Dodatkowo zbiornik powinien posiadać DUŻY otwór inspekcyjny, lub odkręcaną górną pokrywę, uszczelki neoprenowe, nigdy gumowe, dwustopniowy filtr na wyjściu, separator, ewentualnie odpowietrzenie zapobiegające kondensacji, kształt uniemożliwiający zbieranie się wody na dnie, właściwe położenie króćców, wewnętrznej przegrody, itd.
Jeśli będziesz zainteresowany, to przetłumaczę i podrzucę ci kilka materiałów na temat budowy zbiorników paliwa. To fajny temat
Jeśli będziesz zainteresowany, to przetłumaczę i podrzucę ci kilka materiałów na temat budowy zbiorników paliwa. To fajny temat

No moglbys kolego troche przetlumaczyc 

-
- Województwo: Zachodniopomorskie
Myślę jednak, że zbiornik typu jachtowego do Sama to armata na wróble. Dlatego w załączniku są wydzielone strony dotyczące budowy zbiornika paliwa do budowanych samodzielnie samochodów sportowych. Po angielsku, ale z rysunkami i wymiarami - wszystko jest jasne. Istotne po wykonaniu jest sprawdzenie zbiornika na szczelność, moczymy spoiny i pompką do roweru delikatnie nabijamy ciśnienie 3psi (0,2atm)- nie więcej.
Dodatkowo dwa linki do tematu:
1)Z angielskojęzycznego googla
2)Z rosyjskojęzycznego googla
A tutaj ciekawy filmik z budowy:
https://www.youtube.com/watch?v=RiOr6_q9iOQ
Dodatkowo dwa linki do tematu:
1)Z angielskojęzycznego googla
2)Z rosyjskojęzycznego googla
A tutaj ciekawy filmik z budowy:
https://www.youtube.com/watch?v=RiOr6_q9iOQ
- Załączniki
-