Samoróbki.pl

Forum o wszelkiego rodzaju "samoróbkach"
Dzisiaj jest 23 paź 2017, o 14:37

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: 19 wrz 2017, o 14:12 
Offline

Rejestracja: 17 sie 2014, o 19:44
Posty: 150
Województwo: Śląskie
Lokalizacja: pawłowice
szaryjr2 ja osobiscie w prostowniku samochodowym kondensatora nie widziałem. Zbudowałem kilka prostowników i nigdy nie stosowałem kondensatorow. Podczas budowy miga trafo 3f i mostek 6diod przy probach z dlawikiem i kondensatorami zauwarzyłem ze najlepiej spawało sie z dławikiem bez kondensatorow. Gdzieś czytałem ze regulacja na triaku nie nadaje sie do spawarki lecz tego nie sprawdzalem. Ja zawsze robie odczepy na pierwotnym.
Kolego zapodaj zdjecia spawow.


Na górę
Post: 19 wrz 2017, o 19:23 
Offline
Długosz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lut 2015, o 08:23
Posty: 299
Województwo: Podkarpackie
W prostownikach samochodowych nie ma potrzeby stosowania kondensatorów ponieważ sam akumulator jest jak wielki kondensator.
W spawarka daje się ale tylko przy układzie prądu pilotującego.
To prawda że triak nie nadaje się do regulacji prądu w spawarce ponieważ nie uzyskamy dużego zakresu. Chodzi głownie o to że triak reguluje natężenie po stronie wtórnej kosztem napięcia po stronie pierwotnej transformatora, a jak wiemy to przy spadku napięcia po stronie pierwotnej spadnie także po stronie wtórnej. U siebie zastosowałem mostek pół-sterowany 2 diody 2 tyrystory. i mam regulacje od 0A do 278A przy spawarce 300A . Pozdrawiam


Na górę
Post: 19 wrz 2017, o 19:49 
Offline
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2014, o 12:16
Posty: 907
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Wrzeszczyna/Piłka WLKP
Nie wytrzymam. Z jakiego psychiatryka Cię wypuścili? Jak juz chcesz rysować przebiegi to jak juz pisałem zapraszam na inne forum. Ten przebieg z kondensatorem to jest dla nie obciążonego transformatora. Doucz sie bo kondensator dobiera sie do prądu a nie częstotliwości. Przy prądach jakimi moje prostowniki potrafią "wypluć" sprawdził by sie tylko dławik.

Kojak
Trafo na triaku dziala dość specyficznie i dławik by sie przydał, lecz nie jest wymagany. Zdjęcia spawów mogę dodać jak będę cos tym spawać. To trafo niestety jest bez odczepów, dlatego ten regulator. Spawanie pradem przemiennym również różni sie od spawania prądem stałym, do czego również idzie przywyknąć :) ogólnie spawarka sprawuje się super. Minusem jest masa, vo do lekkich nie należy. Do spawów w "polu" mam inwertor 250A i wystarcza.

_________________
"Zawsze znajdzie się ktoś, kto Cię skrytykuje. Zdobywaj zaufanie ludzi i uważaj na tych, których zaufanie już raz straciłeś." G.G.Marquez


Na górę
Post: 19 wrz 2017, o 20:09 
Offline
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2014, o 12:16
Posty: 907
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Wrzeszczyna/Piłka WLKP
I nadal jesteś. W car audio chodzi o długość przewodu zasilającego wzmacniacz i o chwilowe skoki poboru prądu. Spadek napięcia na wzmacniaczu powoduje zakłócenia w dźwięku. Samemu wzmacniaczowi to nie szkodzi. A kondensatory produkują od 1F do 12F :) mialem swego czasu ponad 2kW w golfie za czasów studiów, bawiłem się tym tematem parę lat temu...

_________________
"Zawsze znajdzie się ktoś, kto Cię skrytykuje. Zdobywaj zaufanie ludzi i uważaj na tych, których zaufanie już raz straciłeś." G.G.Marquez


Na górę
Post: 20 wrz 2017, o 11:08 
Offline
Długosz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2013, o 10:23
Posty: 442
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: 30min od Lublina
Dodać należy, że akumulatory ołowiowe nie przepadają za ładowaniem idealnie wygładzonym prądem. Mam w domu UPSa do solarów i pieca CO (sinus na wyjściu) i on w celu przedłużenia żywotności akumulatorów moduluje prąd i napięcie ładowania. Dostępnych jest wiele książek, które opisują jak dobierać parametry ładowania aby osiągnąć pożądane skutki typu zwiększenie żywotności w pełni sprawnych akumulatorów czy zwiększenie (przywrócenie) pojemności akumulatorów częściowo zużytych.


Na górę
Post: 20 wrz 2017, o 19:57 
Offline
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2014, o 12:16
Posty: 907
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Wrzeszczyna/Piłka WLKP
Kondensator chcesz szeregowo wpiąć do prostownika? Żarówka nie będzie świecić bo kondensator dla prądu stałego jest przerwą izolacyjną. Zapomniałeś o wyższych harmonicznych napisać :) Podłącz układ: Trafi mostek gretza i aku i na aku sprawdź oscyloskopem przebieg i wtedy zrozumiesz zasadę działania takiego prostownika. A do póki tego nie zrobisz, to za przeproszeniem, nie truj du** z kondensatorem...

_________________
"Zawsze znajdzie się ktoś, kto Cię skrytykuje. Zdobywaj zaufanie ludzi i uważaj na tych, których zaufanie już raz straciłeś." G.G.Marquez


Na górę
Post: 20 wrz 2017, o 20:57 
Offline
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2014, o 12:16
Posty: 907
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Wrzeszczyna/Piłka WLKP
Kondensatorowi sie nic nie stanie. Żarówka bedzie świecić w czasie ładowania kondensatora? Co najwyżej błyśnie... Chyba, ze będzie to kondensator o dużej pojemności to poświęci koło sekundy dwóch... W zależności od mocy żarówki... W Car audio kondensator jest na zasilaniu i nie ma tam żadnej częstotliwości... Służy jako bufor energii... Powtórzę po raz kolejny jestem elektronikiem i wiem jak to działa. Teoria teoria a praktyka robi swoje. To co mówisz jest prawda w laboratoryjnych warunkach-nie do osiągnięcia w domu. Z tego co mówisz to przed podłączeniem prostownika trzeba by zrobić pomiary aku i dobrać wszystko do danych uzyskanych z pomiarów, a te dane z kazda sekunda ładowania sie zmieniają i musiałbyś nieliniowo zmieniać parametry elementów podczas pracy... Nie trzymaj sie kurczowo teorii bo nie pokrywa sie z praktyką.

_________________
"Zawsze znajdzie się ktoś, kto Cię skrytykuje. Zdobywaj zaufanie ludzi i uważaj na tych, których zaufanie już raz straciłeś." G.G.Marquez


Na górę
Post: 20 wrz 2017, o 21:04 
Offline
Długosz

Rejestracja: 18 lut 2016, o 18:30
Posty: 597
Województwo: Podlaskie
Chodziło o zwrotnice.


Na górę
Post: 20 wrz 2017, o 21:11 
Offline
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2014, o 12:16
Posty: 907
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Wrzeszczyna/Piłka WLKP
Tam nie stosuje sie takich pojemności. A zwrotnice to filtry LC i tam znaczenie ma rezonans miedzy indukcją a pojemnością... Teoria filtrów to zupełnie inny temat...

_________________
"Zawsze znajdzie się ktoś, kto Cię skrytykuje. Zdobywaj zaufanie ludzi i uważaj na tych, których zaufanie już raz straciłeś." G.G.Marquez


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl