Samoróbki.pl

Forum o wszelkiego rodzaju "samoróbkach"
Dzisiaj jest 23 paź 2017, o 14:37

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 28 sie 2017, o 13:42 
Offline
Junior

Rejestracja: 27 maja 2015, o 21:51
Posty: 962
Województwo: Lubelskie
Trochę się w internecie tego naszukałem, dopiero na portugalskim forum jak dobrze pamiętam znalazłem o co dokładnie chodzi. Objawem usterki jest, że nie działa wyświetlacz. Powodem są padłe kondensatory, dokładnie C971, C972. W wielu innych źródłach znalazłem że do wymiany kondensatory C161 i C162, co na początku zmyliło mnie z tropu ponieważ nie mogłem ich znaleźć na płytce, okazało się że dotyczy to innego modelu, jak dobrze pamiętam EX100. Parametry kondensatora do EX70AV jakie znalazłem w manualu wynoszą 100uF 20% 50V. Piszę ten wątek ponieważ sam się sporo naszukałem więc może cokolwiek to pomoże innym, mi wymiana tych kondensatorów pomogła. Za 2 sztuki zapłaciłem coś koło 2 złotych.


Załączniki:
IMG_20170827_143130.jpg
IMG_20170827_143130.jpg [ 2.38 MiB | Przejrzano 299 razy ]
^65EF300C58D10DBB35D66B464ED99F18BD6A3B1D628D49F49B^pimgpsh_thumbnail_win_distr.jpg
^65EF300C58D10DBB35D66B464ED99F18BD6A3B1D628D49F49B^pimgpsh_thumbnail_win_distr.jpg [ 3.64 KiB | Przejrzano 300 razy ]
IMG_20170827_143003.jpg
IMG_20170827_143003.jpg [ 2.46 MiB | Przejrzano 300 razy ]
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 97.85 KiB | Przejrzano 300 razy ]
Na górę
Post: 28 sie 2017, o 20:13 
Offline
Długosz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lut 2015, o 08:23
Posty: 299
Województwo: Podkarpackie
Czasami pomaga także przeglądniecie pod kątem zimnych lutów.


Na górę
Post: 28 sie 2017, o 20:38 
Offline
Junior

Rejestracja: 27 maja 2015, o 21:51
Posty: 962
Województwo: Lubelskie
Dzięki za wskazówkę. W tym przypadku problem wynika ze względu wysychania elektrolitu w kondensatorze. Nie wiem jaki wpływ mają rezystory bo jak widać płytka dosyć mocno się nagrzewa, być może przyśpieszają wysychanie elektrolitu bo są bardzo blisko kondensatorów. Z tego co czytałem w tym modelu to dosyć częsty problem.


Na górę
Post: 29 sie 2017, o 20:27 
Offline
Długosz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lut 2015, o 08:23
Posty: 299
Województwo: Podkarpackie
Raczej nie sadzę ze temperatura przyspiesza wysychanie elektrolitu. Na kondensatorach powinno pisać jakie max napięcie jaka pojemność i jaka max temperatura, a także gdzie znajduje się tzw bramka bądź masa. Płytka się nagrzewa bo jest to jak dobrze widzę płytka końcowego stopnia mocy na układach TDA, STK a także na tej samej płytce można też nieraz znaleźć przetwornik napięcia na STK. Wzmacniacze sony maja to do tego że lubią rezystory palić jak się za głośno słucha muzyki. Naprawiałem parę takich wzmacniaczy i w większości przypadków były albo zimne luty na tranzystorach na płytce zasilania przy transformatorze albo od ostrego grania pozjeżdżały się tranzystory w układzie STK.


Na górę
Post: 29 sie 2017, o 20:44 
Offline
Długosz

Rejestracja: 18 lut 2016, o 18:30
Posty: 597
Województwo: Podlaskie
Cytuj:
Raczej nie sadzę ze temperatura przyspiesza wysychanie elektrolitu. Na kondensatorach powinno pisać jakie max napięcie jaka pojemność i jaka max temperatura, a także gdzie znajduje się tzw bramka bądź masa. Płytka się nagrzewa bo jest to jak dobrze widzę płytka końcowego stopnia mocy na układach TDA, STK a także na tej samej płytce można też nieraz znaleźć przetwornik napięcia na STK. Wzmacniacze sony maja to do tego że lubią rezystory palić jak się za głośno słucha muzyki. Naprawiałem parę takich wzmacniaczy i w większości przypadków były albo zimne luty na tranzystorach na płytce zasilania przy transformatorze albo od ostrego grania pozjeżdżały się tranzystory w układzie STK.
A mi się wydaje, że tylko temp. niszczy kondensatory.:D No z pominięciem nie znamionowych warunków :)

To się nazywa postarzanie produktów - specjalnie umieszcza się kondensatory obok wrażliwych na temp. elementów.


Ciekawe rzeczy tu można wyczytać w sferze dot. elektroniki :P


Na górę
Post: 30 sie 2017, o 01:14 
Offline
Junior

Rejestracja: 27 maja 2015, o 21:51
Posty: 962
Województwo: Lubelskie
To nie jest chyba zależne od głośności słuchania bo wzmacniacz działał jedynie nie świecił sie ekran. Także ja bym nie stawiał to jako szcztuczne postarzanie a bardziej błąd lub wada fabryczna. Bez działającego ekranu też by to działało. Ale wzmacniacz dostałem za przysłowiowe free, jedynie to nie działało wiec czemu by nie naprawić od dla własnej satysfakcji. :D Nie tylko temperatura ale też wiek może niszczyć kondensatory. Są to kondensatory elektrolityczne i mogą z czasem wyschnąć a że pracują jeszcze przy rezystorach które wydzielają ciepło.


Na górę
Post: 30 sie 2017, o 09:08 
Offline
Długosz

Rejestracja: 18 lut 2016, o 18:30
Posty: 597
Województwo: Podlaskie
Cytuj:
Także ja bym nie stawiał to jako szcztuczne postarzanie a bardziej błąd lub wada fabryczna.

Jedno wynika z drugiego. Ukryta wada w celu postarzania. To stwierdzony fakt nie przeze mnie ani mojego sąsiada. I niestety tak zostanie na zawsze. Taki już mamy zakichany świat. I ostrzegam, jeśli ktoś ma założone różowe okulary. Po ich zdjęciu zobaczy tylko szary kolor. Nie kończyłem prawa, ani socjologii tylko automatykę. Temat bezpośrednio dotyka wszystkiego co się bierze do ręki. Przerażające było to jaki nacisk kładzie się na to by produkować najtaniej i najszybciej. Jakieś głupawe obliczenia w celu znalezienia tego najcieńszego przekroju by element wytrzymał. Dlatego zawsze staram się posiadać stare sprawdzone konstrukcje. Byle nie made in china :)


Na górę
Post: 30 sie 2017, o 19:02 
Offline

Rejestracja: 17 lis 2016, o 16:52
Posty: 74
Województwo: Zachodniopomorskie
Lokalizacja: Police, woj. zachodniopomorskie
Miałem kiedyś monitor komputerowy, który stawał się ciemny po włączeniu. Na początku dopiero po pewnym czasie, później coraz szybciej. Jak się okazało przyczyną też były kondensatory elektrolityczne w zasilaczu. Elektrolity mają taką przypadłość, że po pewnym czasie tracą pojemność i puchną (denko ulega wybrzuszeniu). Łatwo to wypatrzyć.


Na górę
Post: 30 sie 2017, o 19:36 
Offline
Długosz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lut 2015, o 08:23
Posty: 299
Województwo: Podkarpackie
Wasio nie napisałem nigdzie że słuchałeś głośno muzyki. Tak jak pisze szaryjr2 zazwyczaj wszystko jet obliczone na styk bo wszędzie szukają oszczędności. Kiedyś zacząłem budować wzmacniacz ale z braku czasu leży i kurzy się.. Wzmacniacz o mocy 2x150W RMS [attchment=0]DSC01222.JPG[/attachment]
Jeżeli kondensatory puchną to jest ciut za duże napięcie . W komputerach często spotykane na płytach głównych.


Załączniki:
DSC01222.JPG
DSC01222.JPG [ 4.19 MiB | Przejrzano 221 razy ]
Na górę
Post: 30 sie 2017, o 20:35 
Offline
Junior

Rejestracja: 27 maja 2015, o 21:51
Posty: 962
Województwo: Lubelskie
A akurat miałem takie na 63V jak dobrze pamietam, mogłem zamontować zamiast tych 50V. Pojemność sie zgadza rzecz jasna. :(


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl